Turska kuhinja

hoş geldiniz


30.03.2013.

Punjene paprike sa bulgurom

Samo jedna rijec odlicna je! Promjene u kuhinji uvijek dobro dodju onako kada moras svaki dan smisljati sta za rucak ovako jedno lagano i ukusno jelo je pravo osvjezenje:) POTREBNI SASTOJCI: 10-12 PAPRIKA 2 LUKA SREDNJE VELICINE 2 CEHNA BIJELOG LUKA 3 PARADAJZA ( OGULITI) 1.5 CASA BULGURA POLA CASE MASLINOVOG ULJA 1 SUPENA KASIKA SOSA OD PARADAJZA 1 CASA VRUCE VODE SO CRNI BIBER VODE KOLIKO JE POTREBNO DA DODJE DO POLA PAPRIKAMA PRIPREMA: bıjeli i crveni luk ocistite, paradajz operite i skinite koru bulgur operite i ocijedite. U serpu dodajte maslinovo ulje i luk dodajte so i malo dinstajte dodajte sos paradajz dobro izmijesajte te dodajte paradajz i dinstajte sve dok se ne sjedini sa ostalom smjesom. Izgledat ce kao sote onda dodajte i bulgur, so biber i casu vrele vode te pustite da kuha. Kada je nestala sva voda skinite sa sporeta i pustite da se ohladi. Paprike ocistite i punite ih ohladjenom smjesom ( i nemojte previse natrpavati) redajte u serpu pripazite da izmedju njih nema praznine dolijte vodu do pola paprika i stavite da se kuha na laganoj vatri sve dok paprike ne omeksaju. Ako serpa nije puna dolme na vrh stavite jedan tanjir te poklopite. Prijatno Afiyet olsun

29.03.2013.

Kuglof od narandze i karanfila

Ovaj recept koristim vec dugo vremena sastojci i mjera za tijesto uvijek ista ponekad dodam cokoladu, ljeti jagode, orahe, ljesnjake ili sta vec imam. Medjutim nedavno sam koristila svjeze narandze i malo karanfilcica i ostala zatecena predivnim ukusom:) pa probajte i vi POTREBNI SASTOJCI: 3 JAJA 1.5 CASA SECERA 1 CASA MASLINOVOG ULJA 1 CASA MLIJEKA 2.5 CASE BRASNA 2 PRASKA ZA PECIVO 1 VANILIN SECER OVU SMJESU KORISTIM ZA SVAKI KUGLOF ALI ZA OVAJ SA NARANDZOM UMJESTO MLIJEKA KORISTILA SAM CASU SVJEZEG SOKA OD NARANDZE. 3-4 KOMADICA KARANFILA SAM PRETHODNO POTOPILA U FINDZAN TOPLE VODE I PUSTILA DA ODSTOJI KAKO BI VODA POPRIMILA AROMU KARANFILA. POSTUPAK PRIPREME IDE STANDARDNO PRVO JAJA I SECER ZATIM SVI OSTALI SASTOJCI. U KALUP NAKON STO GA PREMAZETE SA MARGARINOM I MALO BRASNA MOZETE UTISNUTI I KOMADICE ORAHA ILI NEIH DRUGIH ORASCASTIH PLODOVA I ONDA ISTRESTI TIJESTO NAKON PECENJA IZGLEDA LJEPSE. PRIJATNO AFIYET OLSUN

29.03.2013.

Kolacici sa tahinom

Inace ne volim suhe kolace dosadno mi je ih praviti i gotovo nikada ne ispadnu fino barem meni. Medjutim danas sam probala tako jedne suhe kolace kod prijateljice i odusevila se ko voli tahan halvu ovaj recept je odlican za njega. Nakon sto sam uzela recept odmah sam otrcala kuci da se uvjerim je li ih zaista lahko napraviti kao sto pise u receptu i zaista jeste ispali su odlicno dok ovo pisem uzşvam u njima i caju:) POTREBNI SASTOJCI: 1 CASA TAHINA ( JA SAM KORISTILA MALO VISE OD POLA) 1 CASA MASLINOVOG ULJA 1 CASA SECERA U PRAHU 1 PRASAK ZA PECIVO 1 VANILIN SECER KOLIKO TREBA BRASNA ( DA SE ZAMIJESI TIJESTO DA NE BUDE PREVISE TVRDO A NI PREVISE MEHKO) UMUTITI JEDNO BJELANCE ONAKO VILJUSKOM. OD TIJESTA UZIMATI LOPTICE VELICINE TRESNJE I NAPRAVITI IH U OBLIKU KRUGA. SVAKI KOLAC UVALJATI U BJELANCE PA ONDA U ORAHE ( SAMO S GORNJE STRANE KOLACA). PRETHODNO RERNU ZAGRIJATI NA 170C I PECI DOK NE DOBIJU FINU RUMENU BOJU. PRIJATNO AFIYET OLSUN PS JA UVIJEK KORISTIM JEDNU CASU ZA SVE MJERE NORMALNU CASU ZA VODU ( NARAVNO ONU MANJU)

28.03.2013.

Kuglof sa suhim vocem

Danas sam ga pravila a kako ja volim suhe smokve meni je odlican, pa probajte i vi:) POTREBNI SASTOJCI: 3 jaja 1 casa secera u prahu 1 casa mlijeka ( u orginalnom receptu ide casa kokosov mlijeka) 1 casa ulja 2,5 case brasna 1 prasak za pecivo 1 casa mix ( orah ljesnjak pistacije sta vec imate) 8 komada suhih smokvi 8 komada suhih breskvi PRIPREMA: Secer i jaja dobro izmiksati sve dok se secer ne otopi. Dodajte mlijeko i ulje i nastavite mijesati sve dok ne postane glatko. Suho voce, orah i ljesnjake dodajte i promijesajte spatulom 2-3 puta. Rernu zagrijte na 180C i pecite 30 minuta. Prijatno Afiyet olsun Cesto se kuglof zalijepi za kalup pa u tom slucaju kalup prevrnite i prekrijte vlaznom krpom i pustite da malo odstoji:)

28.03.2013.

Nekoliko prakticnih savjeta

Vecinu ovih savjeta svi mi manje vise poznajemo ali eto nije na odmet da se gradivo ponozi i mozda usput nauci nesto novo. 1. Patlidzani prilikom przenja upijaju jako puno ulja kako bi to izbjegli prije przenja potopite ih u slanu vodu pola sata; 2. Prilikom pravljenja kore za kolace da bi vise narasla jaja prije upotrebe ostavite da se zagriju na sobnoj temperaturi; 3. Ako vam je jelo preslano ( kao meni jucer) ogulite jedan manji krompir i ubacite u jelo on ce pokupiti visak soli kasnije ga samo odstranite; 4.Ako je luk puno ljut i pece vas za oci prvo ga potopite malo u vodu ili ga cuvajte u frizderu; 5.Prilikom kuhanja jaja da ne bi popucala u vodu dodajte jednu kasiku sirceta; 6. Prilikom przenja bilo koje hrane da ulje ne bi prskalo na sve strane dodajte mu malo soli; 7. Prilikom kuhanja kukuruza ne dodavajte so jer ce biti tvrdi; 8. Prilikom spremanja gljiva da ne bi pocrnile nakon pranja pustite ih da odstoje malo u vodi kojoj ste dodali limun; 9. Ponekad karfiol ima neki cudan miris da bi to izbjegli skuhajte ga malo u vodi kojoj ste dodali jednu kasiku mlijeka; 10. Ako se med useceri, u jednu zdjelu ili serpu naspite vrele vode i teglu sa medom u nju potopite i ostavite da stoji sve dok se med ne vrati u prvobitno stanje; 11. Prilikom pohovanja dzigerice ona se brzo stvrdne da bi to izbjegli brasnu dodajte malo sode bikarbone; 12. So vremenom pocinje da se grudva zbog vlage koju poprima te se grudva i gubi na kvaliteti da bi to izbjegli u posudu u kojoj cuvate so dodajte nekoliko zrna rize; 13. Da bi meso bilo mekse i ukusnije vecer prije marinirajte ga mlijekom i maslinovim uljem; 14. Da bi riza i nakon pecenja ili kuhanja imala onu finu bijelu boju dodajte joj 2-3 kapi soka od limuna;

27.03.2013.

Salata od crvenog kupusa

Preukusna je:) Ovaj tip salate je vise za ljeto kada dodju one vrucine ali moze i sada. İde uz svako jelo ja je najvise praktikujem kada dolaze gosti jer je izgledom jako fina kada dodate jogurt dobije finu ljubicastu boju:) POTREBNI SASTOJCI: Pola glavice crvenog kupusa 1 kasika soka od limuna 1 kasika sirceta od jabuke 2 case jogurta 1 cehno bijelog luka So Pola case oraha ( malo krupnije isjeckanih) U toke zime mozete dodati i kisele krastavce PRIPREMA: Kupus ili sitno isjeckajte ili narendajte. Kupusu dodajte so limunov sok i sirce te ostavite 15-tak minuta da kupus malo omeksa. Bijeli luk izrendajte i pomijesajte sa jogurtom te polahko dodajte kupusu, dodajte i orahe i sve fino izmijesajte. Prilikom serviranja ukrasite listovima persuna ili nane. Prijatno Afiyet olsun

27.03.2013.

Pogacice od maslina i prase

Ne volim prasu ne toliko prasu koliko njen miris ali s obzirom da je tako zdrava prilikom njenog koristenja ubacim i kasikicu cimeta i miris nestane. POTREBNI SASTOJCI: ZA TIJESTO: 320 gr. brasna 1 casa vode 1 supena kasika germe 1 kasika maslinovog ulja 1 kasika solı FIL: 5 kasika maslina ( ja koristim zelene) 2-3 manja paradajza 1 prasa 1 soljica maslinocog ulja 1 casa sira trapista ( narendanog) PRIPREMA: Tijesto: pomijesati sve sastojke i umijestiti tijesto prekriti krpom i ostaviti da nadodje sat vremena. Za to vrijeme paradajz masline i prasu oprati i sitno isjeci ( sto sitnije to bolje) te narendati sir. Sve skupa pomijesati. Kada je tijesto nadoslo malo povrsinu posuti brasnom i odmah razvaljati oklagijom ( nemojte dodatno mijesati tijesto oblikovati ili bilo sta onako direktno iz zdjele razvaljati). Razvuci tijesto debljine 1 cm cijelog ga posuti spremljenim filom i zarolati kao palacinku. Sjeci male kolutice (2 prsta debljine). rernu zagrijati na 200C i peci 20 minuta. Kada su gotove premazati ih malo sa maslinovim uljem ili masalcom. Prijatno Afiyet olsun

27.03.2013.

Pileci doner s povrcem

U slucaju da ne pronadjete one jufke za tortilje mozete koristiti i obicnu jufku za pitu isijecite je u obliku kruga i bacite na zagrijanu tavu ( bez ulja) samo da se malo zapece. POTREBNI SASTOJCI: 3 kom. pilecih prsa ( ja za 2 osobe koristim samo jedan komad) 1 supena kasika sosa od soje 3 kasike maslinovog ulja so biber SOTE: 1 tikvica srednej velicine 1 mrkva 1 crvena paprika 1 zelena paprika 1 luk 1 cehno bijelog luka 1 kasika maslinocog ulja 1 kasika sirceta od jabuke so PRIPREMA: Tikvicu isijecite na 4 dijela odstranite sredinu i isijecite na tanke trakice. Mrkvu i paprike ocistite te i njih isijecite u obliku trakica. Luk prepolovite i rezite u obliku polukrugova. Luk i mrkvu prvo proprzite na ulju kada luk dobije finu zlatnu boju dodajte sirce i nastavite sa przenjem.Dodajte paprike te i njih nekoliko minuta przite na kraju dodajte tikvice i bijeli luk koji ste izrendali.Nemojte previse mijesati da se ne bi pretvorilo u kasu kada povrce omeksa iz tave ga prebacite u tanjir. PILETINU isijecite na malo sire trake i onda svaku prepolovite. Piletinu dodajte vrelom maslinovom ulju dodajte biber so i przite na srednjoj vatri uz stalno mijesanje sve dok ne dobije finu zapecenu boju.Dodajte sojin sos i przite jos 3 minute. Tortilje punite prvo povrcem a preko njega dodajte piletinu. Zamotajte u rulo s tim da jednu stranu zamotate malo unutra . Posluzite uz salatu i jogurt. Prijatno Afiyet olsun PS Mozete dodati i pomfrit ili paradajz

26.03.2013.

Elmalı turta - kolac od jabuka

Odlican je prije 3 dana sam pravila ovaj recept a danas umjesto jabuka koristila sam jagode ukus je odlican a tek miris i najbolje od kod ovog kolaca je sto duze stoji bolji je :) TIJESTO: 1 margarin 1 jaje 4 kasike secera u prahu 1 vanilija secer 1 prasak za pecivo Brasna koliko je potrebno otprilike 3 case. FIL OD JABUKA: 4 jabuke srednje velicine 4 kasike secera 1 kasikica cimeta PRIPREMA: Margarin secer jaje dobro izmijesati rukama. Postepeno dodavati brasno prasak za pecivo. Brasno dodavati sve dok se tijesto ne bude odvajalo sa prstiju ( kao za hurmasice). Jedan manji komad tijesta odvojiti i ostaviti u frizder. Preostali dio tijesta staviti u tepsiju prethodno ga razvaljati oklagijom ja licno rukama oblikujem. Jabuke oguliti izrendati dodati secer cimet i kuhati na laganoj vatri 10_15 minuta. Kada su jabuke gotove istresti ih preko tijesta. onaj dio tijesta koji je bio u frizderu izrendati i staviti preko jabuka. Rernu zagrijati na 190C i peci sve dok se tijesto ne odvoji od rubova tepsije. Na kraju posti secerom u prahu. Onaj dio tijesta koji stavite u frizder mozete i razvaljati i od njega napraviti trakice koje cete geometriski rasporediti po jabukama u tom slucaju njega ne morate stavljati u frizder Prijatno Afiyet olsun

23.03.2013.

Krem supa od paradajza

Brzo se napravi i pravo je ukusna. Danas nju spremam za rucak pa da podijelim i sa vama. Ja ako nemam pri ruci svjez paradajz koristi i obicno sos od paradajza ( i bolji mi je on jer nema sjemenki) POTREBNI SASTOJCI: 2 kasike ulja 5 kom. srednje velicine paradajza oguljenog i izrendanog 2 kasike brasna 1 kasika sos paradajza 5 casa vrele vode so" PRIPREMA: Ulje i brasna 2-3 minute prziti zatim dodati sos od paradajza te sve skupa jos 1-2 minuti prziti neprestano mijesajuci na laganoj vatri. Dodajte paradajz ko ima blender moze fino prethodno izmiksati paradajz ili ga procijediti.Kada pomijesate sve sastojke dodajte vodu i so smanjite vatru i kuhajte supu jos 10-tak minuta. Prilikom posluzivanja dodajte rendani trapist sir. Prijatno Afiyet olsun


Noviji postovi | Stariji postovi